Magyar orvosok a mágia földjén - izgalmas dokumentumfilm vasárnap este

2011.01.14. 12:13 vissza1

Ördögűzés, varázslat, gyógyfüvek és néhány elhivatott magyar orvos, akik egy hónapig gyógyítottak a világ egyik legszegényebb országában – erről szól Al Ghaoui Hesna új dokumentumfilmje, a Madagaszkár, amelyet vasárnap este 23.05-től vetít az m1.

„Nem sokon múlt, hogy itthon ragadjunk, a múlt hét végén ugyanis katonai puccskísérlet volt Madagaszkár fővárosában, és lezárták a repteret is. Nem túl stabil a politikai helyzet az országban, ideiglenes a kormány, ráadásul a héten tartottak népszavazást az alkotmányról…” – ezekkel a sorokkal búcsúzott blogjában Al Ghaoui Hesna tavalyi két hetes madagaszkári útja előtt. Az MTV riportere november végén indult a szigetországba, hogy filmre vegye az odalátogató önkéntes magyar orvosok küzdelmét nemcsak a betegségek, hanem sokkal inkább a babonák és a szegénység ellen.
 


Madagaszkár a Föld egyik legfejletlenebb, ugyanakkor élővilágban páratlanul gazdag állama. A lakosság 70 százaléka napi egy dollárnál is kevesebből tengődik. Az országban instabil a politikai helyzet, hiányos az egészségügyi ellátás. Míg a legtöbben máig füvesasszonyoktól, sámánoktól remélik a gyógyulást, a madagaszkáriak nagy része megelőzhető betegségekbe hal bele. Az Afrikai-Magyar Egyesület ezért orvosokat toborzott, hogy segélyakciót szervezzen az országba, és szűréssel, tanácsadással, kezeléssel segítse az ott élőket.

Al Ghaoui Hesna két héten át követte és rögzítette a magyar misszió munkáját, s közben egy páratlanul gazdag kultúrát ismert meg: egy afrikai szigetországot, ahol „az ázsiai behatással keverednek a francia gyarmatosítás nyomai”, a családok sámánok segítségével kommunikálnak halott őseikkel, és a templomi szertartásokon bevett gyakorlat az ördögűzés. Élményeiről az Egy frontkóros naplója című blogjában is folyamatosan beszámolt a riporter, az érdeklődők tehát a forgatás első percétől kezdve követhették a dokumentumfilm létrejöttét.

A Madagaszkár című dokumentumfilm arra keresi a választ, hogy az orvosok felvehetik-e a harcot a sarlatánokkal egy olyan országban, ahol megfizethetetlen a gyógyszer, foghíjas az orvosi ellátás és több évszázados hagyománya van a tradicionális gyógyításnak. "Volt, hogy az orvosok autóval megközelíthetetlen falvakban rendeltek. Úgyhogy a reggel ilyenkor nekünk is fél órás gyaloglással kezdődött, szántóföldeken, hegyeken, völgyeken át. Megdöbbentő, hogy az országban mennyire rossz az infrastruktúra. Ez az egyik fő oka annak is, hogy az emberek sámánokhoz mennek, hiszen távoli falvakból képtelenség eljutni az orvosokhoz" – meséli az MTV riportere.

Az ötven perces dokumentumfilmet vasárnap este 23.05-től vetíti az m1.

Zseniális a Fanta új reklámfilmje

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viccestwitter.blog.hu/api/trackback/id/tr82583113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása